Zpět na seznam článků

Pokládka rigidní podlahy na místo koberce

Velkou výhodou rigidních podlah je jejich vhodnost do celého domu, a to včetně více zatěžovaných místností, jakou jsou chodby nebo kuchyně. Jednu takovou realizaci si vyzkoušel i Pepa Libický, a to na chodbě rodinného domu, kde rigidní podlaha nahradí koberec. Jak v takovém případě postupovat?

Připravte si podklad

Než se pustíte do pokládky je potřeba si připravit podklad. V případě, že je na zemi položen koberec, je nutné jej strhnout. Při odstraňování koberce je nejlepší si jej rozříznout napůl, abyste si při jeho rolování neznečistili stěny, a to zejména v případech, kdy už máte vymalováno.

Pod kobercem by neměla chybět podložka, nejčastěji se jedná o klasický mirelon. Kromě toho se však podlaháři v praxi setkávají s různými náhražkami. Tuto podložku je samozřejmě také nutné odstranit.

Rovinatost podkladu

Až si odkryjete podklad, je nutné si zkontrolovat, zda je v pořádku, tedy zda se beton někde nedrolí nebo není popraskaný. Následně je vhodné si za pomoci vodováhy zkontrolovat, zda je podklad v rovině a zda nikde nejsou prohlubně. S nerovnostmi do 2 mm na 2 metry si dokáže rigidní vinylová podlaha poradit, v případě větších nerovností je tu však riziko, že by se mohly vylamovat zámky jednotlivých lamel.

Pokud je vše v pořádku můžete se pustit do přípravy samotného podkladu. Ta spočívá v tom, že je podklad nutné zbavit veškerého prachu a drobných nečistot. Skvělým nástrojem je průmyslový vysavač, pokud jej nemáte k dispozici, nevadí. Hrubší nečistoty smeťte koštětem a následně vysajte běžným vysavačem.

Chystáte se na montáž obložkových zárubní?

Při poslední realizaci pokládky rigidních podlah, kterou prováděl Pepa Libický, chtěl majitel instalovat populární obložkové zárubně, což samozřejmě vedlo k odstranění původních zárubní. Vznikl tak nerovný spoj mezi dveřmi, jež bylo potřeba vyspravit rychlosprávkovým betonem.

Před aplikací rychlosprávkového betonu, je nutné si místo aplikace pořádně očistit a následně pro maximální soudržnost navlhčit. Rychlosprávkový beton pak namíchejte dle pokynů výrobce. Ošetřované místo zarovnejte pomocí hladítka do roviny, kterou je vhodné si zkontrolovat pomocí vodováhy. Pokračovat s prací můžete až po zaschnutí tohoto betonu.

Správný směr pokládky lamelových podlah

Aby vypadala položená podlaha opravdu dokonale, je potřeba se zamyslet i nad směrem samotné pokládky podlahy. Delší strana lamely by měla být po směru se zdrojem slunečního světla, výjimkou jsou podélné místnosti, jako jsou třeba chodby. Zde je vhodnější pokládat podlahu tak, aby byly delší strany lamel vodorovné s delší stranou místnosti.

Jak začít s pokládkou?

Když už je vše nachystané můžete začít s pokládkou, tak jak zmiňuje Pepa Libický velkou výhodou rigidních podlah, včetně oblíbené podlahy Experto Click SPC 50 je integrovaná podložka. Díky tomu nemusíte aplikovat pod podlahu žádnou podložku a můžete se pustit rovnou do pokládky.

Při pokládání první řady pamatujte na dvě důležité věci. První z nich je, že lamely je potřeba pokládat tak, aby ke stěně směřovala kratší část zámku, tedy drážka a do prostoru pak směřovalo tzv. pero.

Dilatační spára

Druhým velmi důležitým aspektem je dilatační spára, ta by měla u všech stěn dosahovat minimálně 0,8 cm. Aby se vám dařilo dilatační spáru udržet rovnoměrnou, je vhodné si pomoci nastavitelnými dilatačními klíny, respektive dilatačními terči.

Způsob zaklikávání lamel

Obecně jsou rigidní vinylové SPC podlahy vybavené zámkem klik, jež výrazně usnadňuje jejich pokládku. S tímto zámkem je však potřeba správně pracovat. Každou lamelu v první řadě nejdříve spojte pro kratší straně, poté ji precizně zarovnejte. Takto můžete pokračovat s celou první řadou.

Než se pustíte do pokládky druhé řady lamel je vhodné si připravit praktické klínky, které vám pomohou udržet lamely ve správném úhlu. Opatrně a pečlivě nasaďte krátkou stranu do zámku první lamely a mírným zatlačením proti předchozí řadě zarovnejte obě lamely. Poté můžete lamely plně položit.

Dávejte si pozor, aby poslední boční díl lamely měl délku alespoň 30 cm, jen tak bude pevně  držet.

Jak provádět výřezy v rigidních podlahách

Samozřejmě, že mnohé díly budete potřebovat zkrátit, ani to však není nijak složité. Zakreslete si potřebný náměr a odlamovacím nožem nařízněte vrchní vinylovou vrstvu. Přes hranu pracovního stolu nebo jiný rovný povrch přebytečný materiál nalomte. Z druhé strany pak jen odlomenou část odřízněte a potřebný díl je hotový. Získaný díl nyní zasaďte do zámku předešlého dílce.

V případě, že je potřeba provést složitější výřezy, je vhodné mít k dispozici přímočarou pilu. Nejprve si na lamelu zakreslete tvar požadovaného výřezu a následně jej vyřízněte pomocí přímočaré pily.

Olištování rigidní podlahy

Po usazení obložkových zárubní přichází na řadu olištování podlahy. V případě, že jste tak jako Pepa v tomto videu pokládali podlahu Experto Click SPC 50, doporučujeme použít originální lišty Experto SPC 50 .

Tyto lišty si vždy nařežte na požadovaný rozměr a ke zdi připevněte pomocí tzv. tekutých hřebíků. Tento speciální typ lepidla nanášejte na rubovou stranu lišt ve tvaru vlnovky či hada, aby lišta pořádně přilnula ke stěně.

Jak na vnitřní a vnější rohy?

Olištovat podlahu není nijak složité, drobný zádrhel nastává u rohů. Abyste dosáhli v této oblasti dokonalých výsledků, je vhodné použít buďto pokosovou pilu nebo originální raznici. S nimi hravě vytvoříte jak vnější, tak vnitřní rohy!

Rok 2023 přináší mírnou proměnu v interiérových trendech! Jak podle nich vybírat dekor podlahy?

Hlavním atributem při výběru materiálů do interiérů stále zůstává přirozenost a inspirace přírodními dekory.

Číst více
rigidni spc podlahy detsky pokoj

Vybíráte podlahu do dětského pokoje? Rigidní vinylové SPC podlahy obstojí na výbornou!

S podzimním nástupem dětí do škol a školek se trochu mění i požadavky na vybavení dětského pokoje. Vždyť dětský pokoj je…

Číst více

Hledáte podlahu, jejíž dekory sluší moderním interiérům? Vsaďte na některý z této trojice!

V současné době boduje v interiérech hned několik módních trendů vybavení domácnosti. Vysoké oblíbenosti se těší…

Číst více