Zpět na seznam článků

Rigidní SPC podlaha – podlaha šetrná k životnímu prostředí

Už na začátku milénia se začaly projevovat snahy, o to přiblížit se zpět k přírodě. Do módy se tak dostaly laminátové podlahy s dřevitými dekory, dlažby a dřevěné podlahy. Později se začaly masivně prosazovat vinylové podlahy, jež opravdu věrně imitují řadu přírodních materiálů. Jen před několika lety našli výrobci podlah ideální kompromis mezi designem, užitnými vlastnostmi a ekologií. Výsledkem jsou rigidní SPC podlahy.

Proč si zvolit rigidní SPC podlahu?

Rigidní podlahy s SPC jádrem jsou bez škodlivých látek neobsahují žádné ftaláty či změkčovadla a použité stabilizátory v minerálním kompozitu splňují přísné požadavky na ochranu zdraví.

Díky použitím vysokého podílu přírodních materiálů dochází k výraznému snížení produkce emisí. A to nejen v souladu s platnou legislativou, ale hlavně se snahou dostát závazkům, že budou podlahy vyráběny bez vysokého zatížení životního prostředí.

S tím souvisí i další výhoda pro životní prostředí, kterou SPC podlahy přinášejí, tedy skutečnost, že na konci životnosti jsou podlahy plně recyklovatelné.

Proč je SPC podlaha lepší než řada přírodních materiálů?

Samozřejmě, že recyklovatelností a šetrností k životnímu prostředí se mohou chlubit i jiné materiály. Dřevěné podlahy jsou zárukou dlouhé životnosti a jedná se o podlahy z udržitelných zdrojů. Mají však výraznou slabinu, a tím je jejich vysoký teplotní odpor. Při využití populárního podlahového topení pod dřevěnými podlahami výrazně naroste cena za vytápění. Oproti tomu rigidní SPC podlahy se mohou pochlubit nízkým teplotním odporem, díky tomu dochází k efektivnějšímu využití podlahové vytápění. Nejen, že vám tím klesnou účty, ale méně zatížíte i životní prostředí.

Nízkým teplotním odporem se mohou pochlubit i dlažby s keramickým střepem, které jsou rovněž skvělou volbou pro podlahové vytápění. Ačkoli dnes nabízí mnoho krásných designů mají keramické dlažby poměrně vysokou nasákavost a kvůli tomu musí být aplikovány široké spáry. Ty jsou pak často zdrojem trápení při údržbě. Rigidní SPC podlahy např. Experto Click SPC 50 však vynikají mimořádnou rozměrovou stálostí, díky tomu vás při úklidu žádné spáry trápit nebudou. SPC podlahy totiž nasákavost netrápí.

Rozměrová stálost či citlivost na vlhkost jsou dalšími neduhy klasických masivních dřevěných podlah. Pro tyto podlahy je totiž na základě jejich přirozených vlastností typické, že dochází k sesychání či nabobtnání podlahy. Aby vám klasická dřevěná podlaha vydržela, je zapotřebí udržovat stabilní teplotu i vzdušnou vlhkost.

Přijďte se seznámit s rigidními SPC podlahami na některou z 9 poboček společnosti V-PODLAHY nebo k desítkám jejich partnerů napříč ČR.

Rok 2023 přináší mírnou proměnu v interiérových trendech! Jak podle nich vybírat dekor podlahy?

Hlavním atributem při výběru materiálů do interiérů stále zůstává přirozenost a inspirace přírodními dekory.

Číst více
vymena koberce za rigidni podlahu

Pokládka rigidní podlahy na místo koberce

Velkou výhodou rigidních podlah je jejich vhodnost do celého domu, a to včetně více zatěžovaných místností, jakou jsou chodby…

Číst více
rigidni spc podlahy detsky pokoj

Vybíráte podlahu do dětského pokoje? Rigidní vinylové SPC podlahy obstojí na výbornou!

S podzimním nástupem dětí do škol a školek se trochu mění i požadavky na vybavení dětského pokoje. Vždyť dětský pokoj je…

Číst více