Zpět na seznam článků

Víte, jak se pokládá rigidní vinylová podlaha? Zcela jednoduše

Rekonstrukce nebo výměna podlahy, čeká minimálně jednou za život každého vlastníka nějakého domu. Ať už se jedná o komerční nebo bytový prostor, při výběru podlahy zajímá investory to samé, a to odolnost, vzhled a životnost. Nejlepší volbou jsou jistě podlahy, které mají jednoduchou pokládku, což zkrátí čas realizace a zároveň se hodí díky svým vlastnostem do celého bytu. Přesně takové jsou rigidní vinylové podlahy. Tak se pojďte na jejich způsob pokládky podívat zblízka.

Správně přichystaný podklad je základem

Nejprve je nutné si přichystat v místnosti, kam budete podlahu pokládat podklad. Podlaha by měla být musí být vždy rovná a pevná, bez prasklin a nežádoucích spár. Nerovnosti povrchu vyrovnáme nivelační stěrkovací hmotou. Tu aplikujeme na suchý, soudržný podklad zbavený prachu a mastných nečistot. Hrubší nečistoty u betonových podkladů je vhodné odstranit přebroušením a následným vysátím. Zároveň je potřeba si dát pozor na vlhkost podlahy, která by neměla činit více 2 % CM, což odpovídá i požadavkům ČSN.

Díky integrované podložce, není nutné podlahu nijak podkládat. Kromě toho, že vyrovnají drobné nerovnosti, starají se i o skvělé akustické vlastnosti a tepelnou izolaci.

Podlahu si pořádně změřte a nakupte najednou!

Základem před zahájením podlahy je pořádně se předzásobit. Samozřejmě, že můžete dokoupit další balení, pokud by vám podlaha pochyběla, ale může se již jednat o jinou šarži, která by měla o kapičku odlišný odstín. Navíc pár náhradních lamel do zásoby se vždycky hodí.

Změřte se i tedy celou místnost a k tomu připočítejte prořez, který bude u jednoduché místnosti bez výklenků činit minimálně 5 %. V případě místností s více než 4 rohy, výklenky apod. bude prořez činit 10 %, u místností s mnoha nerovnostmi a výřezy pak může prořez činit až 15 %.

Při nákupu podlahy nezapomeňte ani na lišty. Nejlepší je nakupovat originální lišty ihned při nákupu podlahy. Například k rigidní podlaze Experto Click SPC 50 můžete až do konce prázdnin získat originální lišty Experto SPC 50 v zaváděcí akci za korunu. Originální lišty budou s podlahou krásně ladit a vykouzlí tak velmi elegantní a plynulý přechod mezi podlahou a stěnou.

Zároveň se zamyslete nad dalšími potřebnými doplňky, například okolo trubek k topení se jistě budou hodit krytky na podlahu.

A k vlastní pokládce…

Před pokládáním si zvolte směr pokládky, tedy jakým směrem povede průběžná spára. Ideální volbou je pokládat podlahu po světle a zároveň po delší straně místnosti. Dále je nutné změřit i šířku místnosti, kterou vydělte šířkou jedné lamely, abyste si pokládku správně naplánovali.

Vzhledem k tomu, že rigidní podlahová krytina nepřijde nikdy až ke stěně, budete potřebovat distanční vložky, které jsou nastavitelné, případně můžete použít i dřevěné klínky. Nejprve si však složte kompletně první tři řady podlahy. U rigidních podlah se zámkovým systémem je to hračka, protože jednotlivé desky do sebe krásně zapadají, případně si můžete pomoci gumovou paličkou. S uzamknutými řadami můžete ještě pohodlně pohybovat. Část podlahy přesně usaďte, vystřeďte distančními vložkami a můžete pokračovat v další pokládce.

Podlahu můžete pokládat po jednotlivých dílcích, tedy tak, že budete každý dílec zaklapovat zvlášť. Druhým způsobem je pak spojení celé řady dílců a zaklapnutí celé řady do řady předešlé.

Pravděpodobně budete na nové podlaze potřebovat dořezy, dávejte si pozor, aby poslední boční díl lamely měl délku alespoň 30 cm, jen tak bude krásně držet.

Jak na zkracování jednotlivých dílů?

Samozřejmě, že mnohé díly budete potřebovat zkrátit, ani to však není nijak složité. Zakreslete si potřebný náměr a odlamovacím nožem nařízněte vrchní vinylovou vrstvu. Přes hranu pracovního stolu nebo jiný rovný povrch přebytečný materiál nalomte. Z druhé strany pak jen odlomenou část odřízněte a potřebný díl je hotový. Získaný díl nyní zasaďte do zámku předešlého dílce.

Rok 2023 přináší mírnou proměnu v interiérových trendech! Jak podle nich vybírat dekor podlahy?

Hlavním atributem při výběru materiálů do interiérů stále zůstává přirozenost a inspirace přírodními dekory.

Číst více
vymena koberce za rigidni podlahu

Pokládka rigidní podlahy na místo koberce

Velkou výhodou rigidních podlah je jejich vhodnost do celého domu, a to včetně více zatěžovaných místností, jakou jsou chodby…

Číst více
rigidni spc podlahy detsky pokoj

Vybíráte podlahu do dětského pokoje? Rigidní vinylové SPC podlahy obstojí na výbornou!

S podzimním nástupem dětí do škol a školek se trochu mění i požadavky na vybavení dětského pokoje. Vždyť dětský pokoj je…

Číst více