Zpět na seznam článků

Je jednodušší pokládka rigidní vinylové nebo laminátové podlahy?

Nejoblíbenější podlahovou krytinou v českých domácnostech jsou stále laminátové plovoucí podlahy. Do popředí se však stále více dostávají rigidní vinylové podlahy, které se na trhu vyskytují něco málo přes dva roky. U obou se uvádí jako velká výhoda jejich jednoduchá pokládka, u které je však opravdu jednodušší? Pojďte se podívat na zajímavé srovnání.

Vysoká rozměrová stálost je nejen při pokládce velkou výhodou

Před samotnou pokládkou podlahy je nutné nechat laminátové podlahy teplotně aklimatizovat po dobu 48 hodin. U rigidních vinylových podlah se jedná o doporučení, protože dosahují takové rozměrové stálosti, že to není nezbytně nutné. Nicméně, jako odborníci to doporučujeme u každého materiálu, zvláště při velkých teplotních výkyvech!

Laminátové podlahy mají jádro z dřevěných materiálů, které mají tendenci se rozpínat či naopak sesychávat. Jádro rigidních podlah je tvořeno tvrdými kompozity, což jsou materiály na bázi kamenného prášku a příměsí pojiv epoxidových pryskyřic, které utvoří právě kompozitní jádro, které se starají o minimální ukazatele rozpínavosti.

Kvůli přirozeným vlastnostem laminátových podlah je nutné si dávat opravdu pozor na rozměry dilatační spáry. Ty se vytvářejí mezi jednotlivými místnostmi, ale i ve formě obvodové dilatace. Dilatační spára u laminátových podlah se liší dle technologie svého jádra a protitahové vrstvy, je tak potřeba se řídit manuálem pro pokládku daného modelu.

V případě rigidních vinylových podlah se řeší především obvodová dilatace. Rigidy totiž umožňují pokládku v jednom kuse i na několik set metrů čtverečních.

I odolnost vůči vlhkosti je při pokládce velmi důležitá

Jak již bylo výše uvedeno laminátové podlahy jsou z velké části vyráběny z dřevěných materiálů. Jejich jádro pak často tvořeno MDF a HDF desky, výjimečně pak i dřevovláknitou deskou spojenou pryskyřicí. Díky tomu je pro laminátové podlahy typické, že špatně odolávají vodě, která zateče do jejich konstrukce nebo vzlíná od podlahy. V případě, že hrozí možnost vzlínání vody od základů je nutné pod laminátové podlahy aplikovat parozábranu, což je další práce navíc. Ačkoli se postupně na trhu objevují laminátové podlahy s vyšší voděodolností, stále neporazily v popularitě původní technologické provedení.

Rigidní vinylové podlahy jsou 100% voděodolné a není tak nutné instalovat dodatečnou parozábranu. Jako důkaz jejich voděodolnosti může posloužit i fakt, že se používají i na podlahy do koupelen a prádelen.

Integrovaná podložka je velkou výhodou nejen pro snazší práci

Ačkoli se dnes postupně objevuje stále více laminátových podlah s integrovanou podložkou, trhu pořád vévodí modely, které ji postrádají. V těchto případech je nutné pod podlahu instalovat ještě dodatečnou podložku. Podložka se stará nejen o vyrovnávání drobných nerovností podkladu, ale i akustickou izolaci a dosažení lepších termoizolačních vlastností.

Rigidní podlahy, se kterými se můžete u kvalitních prodejců setkat, mají integrovanou podložku a jejich pokládka je tak jednodušší. Skvělé akustické izolace dosahuje například Sierra Acoustic, která utlumí hluk až o 19 dB. Další z velmi kvalitních rigidních podlah Experto Click SPC 50, které má speciální IXPE podložku pak dosahuje akustické izolace 17 dB. U rigidních vinylových podlah s integrovanou podložkou se tak nemusíte bát klapavého zvuku, který se u laminátových podlah běžně vyskytuje.

Zámkový systém je společným znakem obou typů podlah

Pro samotnou pokládku je samozřejmě velmi důležitý i samotný systém pokládky. Laminátové podlahy i rigidní vinylové podlahy se díky svým zámkům pokládají plovoucím způsobem a v tomto směru si stojí tedy naprosto stejně.

Nižší profil je lepší!

Zejména v případech, kdy máte v plánu pokládat novou podlahu na původní podlahovou krytinu je vhodné, aby byla profilová výška lamely co nejnižší. Díky tomu nebude nutné tolik brousit třeba dveře v místnosti.

Pro laminátové podlahy je charakteristický vyšší profil lamely, který například u laminátů E-Motion, jež najdete v nabídce V-PODLAHY dosahuje 8 mm bez integrované podložky. Na trhu se však můžete setkat s lamináty, které dosahují výšky i 12 mm bez integrované podložky. Rigidní vinylové podlahy, které si zde můžete prohlédnout mají výšku profilu 5 až 6,5 mm včetně integrované podložky. Přičemž nejvyššího profilu dosahuje rigidní podlaha iD Click Ultimate, která vyniká mimořádnou nášlapnou vrstvou až 0,7 mm.

Úklid po práci

Díky již výše zmíněné skvělé voděodolnosti vyhrávají na poli jednoduchosti údržby rozhodně rigidní vinylové podlahy, které je možné kromě stírání vlhkým hadrem i šetrně vytřít. Jakmile dokončíte všechny práce spojené s pokládkou nové podlahy stačí podlahu zamést nebo vysát od prachových nečistot.

Následně pak můžete laminátové podlahy plošně setřít vlhkým hadrem nebo mopem, případně využít populární robotický vysavač s funkcí mopování.  V případě rigidních podlah pak můžete podlahu klasicky vytřít hadrem, mopem nebo s robotickým vysavačem.

Rok 2023 přináší mírnou proměnu v interiérových trendech! Jak podle nich vybírat dekor podlahy?

Hlavním atributem při výběru materiálů do interiérů stále zůstává přirozenost a inspirace přírodními dekory.

Číst více
vymena koberce za rigidni podlahu

Pokládka rigidní podlahy na místo koberce

Velkou výhodou rigidních podlah je jejich vhodnost do celého domu, a to včetně více zatěžovaných místností, jakou jsou chodby…

Číst více
rigidni spc podlahy detsky pokoj

Vybíráte podlahu do dětského pokoje? Rigidní vinylové SPC podlahy obstojí na výbornou!

S podzimním nástupem dětí do škol a školek se trochu mění i požadavky na vybavení dětského pokoje. Vždyť dětský pokoj je…

Číst více