Zpět na seznam článků

Rigidní vinylové podlahy jsou skvělými parťáky pro podlahové vytápění

Podlahové vytápění se těší stále větší oblíbenosti, protože má řadu výhod, a to nejen v oblasti estetiky, ale i v ohledu na lidské zdraví. Pokud se pro jeho realizaci také rozhodnete, je nutné zvolit vhodnou podlahovou krytinu, která má nejen vhodné vlastnosti ohledně tepelné vodivosti, ale odolá i sálavému teplu bez jakékoli deformity. Přesně takové jsou rigidní vinylové podlahy, které vynikají svou rozměrovou stálostí a skvělými tepelně vodivými vlastnostmi.

Podlahové topení a rigidní vinylové podlahy k sobě prostě pasují

V praxi se můžete setkat s dvěma typy podlahového vytápění, a to s teplovodním a elektrickým. Oba typy tohoto tepelného vytápění mohou být vhodné pro rigidní vinylové podlahy, je však nutné, aby nedocházelo k přímému styku teplovodních trubek nebo elektrické rohože s podlahovou krytinou.

Toho dosáhnete jednoduše tak, že je použita například anhydritová stěrka, do které jsou rohože nebo teplovodní potrubí vnořeny. Tento způsob montáže podlahového vytápění je také výhodnější v tom, že anhydritová stěrka působí jako akumulační vrstva, která se stará o rovnoměrné rozložení tepla.

 

Rigidní podlaha vhodná na podlahové vytápění

 

Rigidní vinylové podlahy, které jsou tvořeny pevným jádrem z kompozitu mají minimální tepelný odpor a díky tomu opravdu efektivně vedou teplo. Premiantem je v této oblasti rigidní SPC vinylová podlaha Experto Click SPC 50, jejíž jádro je tvořeno minerálním kompozitem a spojuje tak výhody dlažby a vinylových dílců.

 

Jaké jsou tedy výhody podlahového topení?

Velmi výraznou výhodou podlahového vytápění je zjevná absence radiátorů, což má pro interiér vysoce estetický efekt. S absencí radiátorů pak souvisí i zdravotní benefity. Jednak je v místnosti lépe dosažitelná přirozená vlhkost a snížená prašnost, což ocení zejména alergici a astmatici, ale i tepelná akumulace je v místnosti přívětivější. Jelikož je prostor je vyhříván podlahou, která sálá teplo jen o několik stupňů vyšší, než je teplota v místnosti, působí teplo příjemněji, protože jde krásně od nohou. Navíc je jistě pochůzka naboso po vytápěné podlaze mnohem příjemnější.

 

Na jaké teploty vytápět pomocí podlahového vytápění?

Pokud se podrobněji podíváte na technické informace o rigidních vinylových podlahách, zjistíte, že jsou vhodné pouze pro vytápění do určité teploty. Ačkoli se mohou zdát na první pohled nízké, tak odpovídají teplotám, na jaké by se mělo s podlahovým topením topit. Při vytápění podlahovým topením se totiž používají teploty jen o něco málo vyšší, než je požadovaná teplota vzduchu. V obytných místnostech, by tak neměla teplota podlahového topení přesáhnout 25 °C. Jediné místo, kde je přirozené si přitopit je pak koupelna, ale i zde platí, že by teplota neměla přesáhnout určitou rozumnou mez. Do jakých teplot vytápění jsou jednotlivé rigidní podlahy vhodné, je uvedeno v jejich technických listech, případně vám informaci předá prodejce.

 

Rok 2023 přináší mírnou proměnu v interiérových trendech! Jak podle nich vybírat dekor podlahy?

Hlavním atributem při výběru materiálů do interiérů stále zůstává přirozenost a inspirace přírodními dekory.

Číst více
vymena koberce za rigidni podlahu

Pokládka rigidní podlahy na místo koberce

Velkou výhodou rigidních podlah je jejich vhodnost do celého domu, a to včetně více zatěžovaných místností, jakou jsou chodby…

Číst více
rigidni spc podlahy detsky pokoj

Vybíráte podlahu do dětského pokoje? Rigidní vinylové SPC podlahy obstojí na výbornou!

S podzimním nástupem dětí do škol a školek se trochu mění i požadavky na vybavení dětského pokoje. Vždyť dětský pokoj je…

Číst více